24.1.12

Madkram Top 5: Fyldte bagte kartofler

Kartoffelmos er i min verden det ultimative "comfort food". Ikke at jeg behøver at være ked af det for at spise de moste kartofler, men det er altså madens svar på et godt kram når man mest behøver det.

Det kan dog godt være, at jeg er alene med denne holdning. En hurtig søgning på "comfort food" på Google gav lange lister af retter, men ikke en eneste omgang mos. Det skal der laves om på. Starter hermed min egen Madkram Top 5 liste. Første ret og direkte ind på en femte plads: Fyldte bagte kartofler.Sådan gør du:
Skyl tre store bagekartofler og pak dem ind i staniol og sæt dem i forvarmet ovn på 250 grader i cirka 30 minutter. Når kartoflerne er blevet bløde at stikke i, tages de ud af ovnen hvor indpakningen fjernes og kartoflerne halveres.

Basen eller selve mosen:
Nu skal "indmaden" fjernes. Tag en ske - gerne en teske da denne tager mindre stykker af kartoflen af gangen - og begynd forsigtet at skrabe kartoflen hul. Meningen er, at du skal stå tilbage med selve skindet af kartoflen, som stadig er dækket af en tynd lag "indmad". Det er nemlig med til at holde formen på kartoflen, så den kan klare at blive fyldt igen. De seks udhulede kartofelbåde svøbes i et hver deres stykke staniol, og lægges i et ildfast fad.

Nu skal det udtagne kartoffelfyld laves til lækker mos. Snup en røremaskine og smid et par klumper smør ned til kartoflerne og begynd at røre. Når de største klumper er rørt ud, tilføj et halvt glas lunet mælk og rør videre. Tilføj endelig en god sjat piskefløde og når du synes mosen har den cremede tykke konsistens som du godt kan lide, skal du slå til med massere af salt og peber.

Fyldet: 
Når selve mosen er rørt og smagt til, er du klar til at lave selve fyldet. Mine to favoritter er i øjeblikket spinat og champignon og bacon. Del mosen i to portioner. Tø en portion spinat, og smid den på en pande sammen med et fint hakket løg og en klat smør. Når den er gennemvarmet kan den tilføjes i mosen. Rør godt rundt, tilføj salt og peber og fyld det i de tre halve kartoffelbåde, når du synes smagen, er som den skal være.

Til champignon og bacon udgaven skal du simpelthen stege begge dele på panden. Champignon i kvarte og bacon i skiver. Knus derefter baconstykkerne ned i mosen, men gem to hele stykker til servering. Smid champignon samme vej og rør rundt. Smag igen til - du behøver nok ikke salt her! Fyld de tre halve kartoffelbåde og sæt et stykke smukt stegt bacon i hver.

En sidste gang i ovnen:
Sæt fadet med de fyldte kartoffelbåde i ovnen i ca. 10 minutter, så de bliver gennemvarme. Kan spises som de er eller serveres til en bøf sammen med en grøn salat.

Velbekomme!

Etiketter:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start